правила

СНИМАЙ ВРЕМЕТО
ПРАВИЛА НА КОНКУРСА

I. Участие:
1. Право на участие имат всички обичащи природата, фотографията и авиацията.
2. Приемаме снимки на всякакви метеорологични явления и всичко свързано с времето, атмосферата и авиацията.
3. Конкурсът ще се проведе в четири категории – Пролет, Лято, Есен и Зима.
4. Изисквания към снимките:
А) Формат на снимките: JPEG
Б) Минимална резолюция: 2560×1920 (5MP)
В) Съотношение на снимката: 4:3, Landscape
Г) Името на файла трябва да съдържа фамилията на участника, категория в която ще се състезава снимката и име на снимката.
Пример1: Jordanov_zima_buria.jpg
Пример2: Ivanov_liato_CB.jpg
Ако Вашата снимка е в изглед Portrait, моля изрежете я, за да отговаря на изискванията по-горе или няма да бъде допусната до участие в конкурса. Ако имате въпроси по формата на снимките, може да ни пишете на contest@aviomet.org и с удоволствие ще Ви помогнем да форматирате вашите снимки.
5. Снимките трябва да бъдат изпратени на e-mail: contest@aviomet.org, като не забравяйте да укажете категорията (Пролет, Лято, Есен или Зима), за която ще участва всяка снимка.
6. Всеки участник има право да изпрати до 8 броя снимки, по 2 за всеки сезон, като за всяка трябва да изпрати кратко описание (максимум 150 символа за всяка снимка).
– минимум информация: къде е заснета, по кое време на годината, какво явление/обект/ е заснето, като ще се радваме и на друга интересна информация, касаеща снимката. Тази информация ще бъде изписана към всяка снимка в календара.
Пример:  Petrov_esen_magla.JPG – връх Рожен, Октомври, обледяващ дъжд и мъгла.
7. Краен срок за изпращане на снимките за всяка година е: 24:00UTC на 05 ноември.

II. Провеждане на конкурса:
1. Конкурсът ще се проведе на страницата на АМК:
https://aviometeo.org/contest
2. Всички изпратени снимки ще бъдат разгледани от представители на организаторите и ако отговарят на посочените изисквания ще бъдат допуснати до участие.
3. Приетите за участие снимки ще бъдат поставени в съответната галерия за гласуване на страницата на АМК след изтичане на срока за приемане на снимки.
4. Всеки посетител на www.aviomet.org може да избере своите фаворити и отбележи снимките, които харесва, както и тези които не харесва, като оцени по скала от 0-5 снимките във всяка категория (0* – не ми харесва, 5* – искам тази снимка да спечели). Съветваме Ви да оценявате всички снимки, а не само тези които харесвате. Затова е дадена възможността, за снимките които НЕ харесвате да изберете оценка нула или едно, а за тези които ви харесват – три или повече. Оценката става, като натиснете по съответната цифра в допълнителната информация в долната част на всяка снимка. В предишните издания на годишния фото конкурс на АМК-България, много гласуващи бяха подведени от факта, че има възможност за оценка от 1 до 5 и просто избираха  1 звезда и си мислеха, че са дали своя глас за снимката, която харесват, а средната оценка всъщност се понижава. Поради тази причина, конкурсът след 2017-та се провежда върху нова, по-интуитивна платформа с добавени функционалности.  Пожелаваме успех на всички участници и приятни моменти на нашите оценители.
5. Снимките във всяка категория ще се класират по СРЕДНА оценка получена по време на гласуването ( има голямо значение дали ще оцените снимката с 1* или с 5*). При еднакви резултати ще се гледа броя гласували, ако и той е еднакъв ще се класира снимката с по-висока резолюция.
6. При еднакви 3 по-горе споменати показателя, комисия от АМК ще направи класиране. В календара ще бъдат включени снимките с най-висок резултат от всяка категория, като АМК си запазва правото в зависимост от изискванията за дизайн и оформление на календара, да добави или отхвърли дадени снимки, независимо от оценките на снимката.

III. Срокове:
1. За да бъдете допуснати до участие, снимките ви трябва да бъдат изпратени в периода до 24:00UTC на 25 октомври.
2. Снимките, изпратени в срок, ще бъдат публикувани до 01-ви ноември.
3. Срокът за гласуване е до 24:00UTC на 16-ти ноември.
4. Резултатите от гласуването в страницата ще бъдат обявени до 21-ви ноември, а класирането от журито ще бъде обявено до 01-ви декември на официалния сайт на АМК-България – www.aviomet.org.

IV. Награди

Победителят в гласуването със снимката събрала най-висок резултат и оценена най-високо от нашето жури, независимо от сезона, ще получат календар за 2021г.  Наградените ще бъдат обявявани на 1-ви декември всяка година. Очакваме вашите кандидатури за конкурса.